مدیریت فروشگاه،هایپر مارکت، فروشگاه زنجیره ای | افزایش فروش و جذب مشتری،

بازاریابی برندسازی جذب مشتری و افزایش فروش، هایپر مارکت، گالری، فروشگاه و مراکز خرید

مدیریت فروشگاه،هایپر مارکت، فروشگاه زنجیره ای | افزایش فروش و جذب مشتری،

بازاریابی برندسازی جذب مشتری و افزایش فروش، هایپر مارکت، گالری، فروشگاه و مراکز خرید

مدیریت فروشگاه،هایپر مارکت، فروشگاه زنجیره ای | افزایش فروش و جذب مشتری،

مشاور و مجری هایپرمارکت، مشاوره تحقیقات اجرا استقرار بازارسازی امکان سنجی ترفیع فروش بازاریابی و مشتری سازی بیش از صد ها فروشگاه در سراسر کشور ، مولف ومترجم 12 عنوان کتاب مرجع کاربردی تخصصی ---اصول و تکنیک های راه اندازی و استقرار فروشگاه و مرکز خرید

به شکل علمی حرفه ای و اصولی بر اساس آخرین متدهای روز دنیا

توسط دکتر علی خویه

www.khooyeh.ir
www.gmas.ir
09122991608


راهکارهای افزایش فروش فروشگاه ها و مراکز خرید مختلف

راه اندازی و استقرار واحد هایپر مارکت و فروشگاه زنجیره ای

هایپر مارکت و فروشگاه زنجیره ای شرکت ها و سازمان های جهت افزایش فروش و بهبود فروش


مشاور و مجری سیستم ها و برنامه های هایپر مارکت و فروشگاه زنجیره ای

مولف و مترجم اولین کتاب مدیریت فروشگاه چیدمان و مهندسی فروش در ایران

مولف و مترجم 12 عنوان کتاب تخصصی منبع دانشگاهی و کاربردی

مدرس دانشگاه

با بیش از 18سال تجربه اجرایی

مشاور فروشگاه های معتبر کشور

مشاور راه اندازی و پیشبرد فروش فروشگاه های معتبر

drmall.ir
salez.ir
دکتر مال DrMall مجموعه‌ای است از کارشناسان خبره و متخصص در صنعت خرده‌فروشی، که هدف آنها استانداردسازی فرایندهای مدیریتی و عملیاتی فروشگاههای زنجیره‌ای، هایپرمارکت‌ها و گالری های و مراکز خرید است.

این گروه با بیش از یک دهه تجربه علمی و عملی، از طریق عارضه‌یابی، استانداردسازی، آموزش، جاری‌سازی، راهبردی و ممیزی دوره‌ای، باعث رونق کسب و کار فروشگاههای بزرگ و کوچک و افزایش فروش آنها می شود. دکتر مال با دارا بودن ۴ دپارتمان مشاوره ، آموزش کاربردی، تحقیقات و اجرا، خدمات خود را که برگرفته از استانداردهای جهانی خرده‌فروشی است عرضه نموده و آماده همکاری با کلیه فروشگاههای زنجیره‌ای، هایپرمارکت ها و مجتمع های تجاری مراکز خرید در سطح کشور ایران و کشورهای آسیای مرکزی می‌باشد.

تیم تخصصی دکتر مال DrMall با استفاده از دانش روز، فناوری های نوین فروشگاهی و استانداردهای بین المللی موفق به طراحی، اجرا و راه اندازی پروژه های فروشگاهی در سطح کشور شده است. هم اکنون نیز مدیران این شرکت آمادگی کامل را دارند که با اشتیاق فراوان تجربیات گرانبها و ارزشمند خود را از ابتدای طراحی تا افتتاح فروشگاه در اختیار شما قرار داده تا با بالاترین میزان بهره وری ،ریسک سرمایه گزاری در این بخش را به حداقل برسانید.

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
آخرین نظرات
پیوندها

خرده فروشی

 

 

محل قرار گرفتن هر کالا در فروشگاه‌های خرده‌فروشی، مانند سوپرمارکت‌ و هایپرمارکت، روی احتمال فروش رفتنِ آن تا حد زیادی تأثیرگذار است. امروزه تولیدکننده‌ها دیگر بر سرِ نوع و تعداد محصولاتی که سوپرمارکت‌ها و هایپرمارکت‌ها سفارش می‌دهند چانه نمی‌زنند. بلکه همه‌ی دغدغه‌شان این است که فروشندگان و متصدیان فروشگاه را به شکلی آموزش دهند و توجیه کنند که محصولاتِ آنها را در نقاطی که احتمال دیده شدن در آنها بالاتر است، قرار دهند.

 ”شانس روبرو شدن با قفسه“ یکی از آن فاکتورهایی است که به‌ویژه در فروشگاه‌هایی که خدمات سِلف‌سرویس به مشتریان‌شان ارائه می‌دهند بسیار اهمیت دارد. در این فروشگاه‌ها، این خودِ مشتریان هستند که کالاها را انتخاب می‌کنند و برمی‌دارند. مطالعه‌ی اخیر در مجموعه سوپرمارکت‌های دولتی آمریکا نشان می‌دهد که محل و نحوه‌ی قرار گرفتن کالاها در قفسه‌های سوپرمارکت و هایپرمارکت، روی رفتاری که مشتریان در هنگام خرید کردن از خود نشان می‌دهند تا حد بالایی تأثیرگذار است.

البته تحقیقات همواره قرار دادن کالاها را در قفسه‌هایی که هم‌ارتفاع و هم‌سطح با چشم‌های مشتریان هستند با افزایش احتمال فروش رفتن‌شان متناظر دانسته‌اند و اولویت‌های بعدی نیز ارتفاع کمر، ارتفاع زانو و ارتفاع مچ پا است که به ترتیب، احتمال دیده شدن‌شان کاهش می‌یابد. اما مسئله اینجاست که قرار دادنِ همه‌ی کالاها در قفسه‌های هم‌ارتفاع با چشم مشتریان غیرممکن است، ضمن اینکه عوامل دیگری نیز در دیده شدنِ کالا دخیل هستند، از جمله، رنگ و اندازه‌ی بسته‌بندی، تبلیغ شدن یا نشدنِ آن در محیط‌های مختلف، میزانِ نیازِ آن کالا برای دیده شدن (کالاهای پرمصرف در هر محلی قرار بگیرند حتماً دیده می‌شوند) و …

برای مثال در تحقیقی، آبمیوه‌های چند لیتری سنگین را از قفسه‌های پایین به قفسه‌های بالاتر و هم‌ارتفاع با چشم‌های مشتریان قرار دادند و مشاهده کردند که فروش این آبمیوه‌های سنگین حدود 15 درصد کاهش یافت. دلیل این کاهش هم مشکل بودنِ برداشتنِ این آبمیوه‌ها از قفسه‌های بالاتر بوده است!

البته تحقیقات نشان می‌دهند که قرار دادن خوراکی‌ها، اسباب‌بازی‌ها و سایر کالاهایی که بازار هدف‌شان کودکان هستند، در قفسه‌های پایین‌تر، احتمالِ دیده و خریده شدنِ آنها را 14 تا 39 درصد افزایش می‌دهد.

در حال حاضر، بسیاری از شرکت‌ها و تولیدکننده‌ها، روی روابط دوستانه‌شان با فروشگاه‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند تا بتوانند از قفسه‌های بهترِ آن فروشگاه‌ها برای عرضه محصولات‌ خود برخوردار شوند، اما آیا سرمایه‌گذاریِ مالی بر روی قفسه‌های ویژه‌ی فروشگاه‌ها، آن‌چنان که در مورد ویترینِ فروشگاه‌ها هزینه می‌شود، و اطمینان از عرضه‌ی کالاها در قابل‌رؤیت‌ترین قفسه‌ها و سودی که از این کار کسب می‌شود، به نفعِ تولیدکننده‌ نیست؟

 

ترجمه در : ریتیل ایران
منبع : articles.economictimes.indiatimes.com

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی